F.A.Q.

Wat is permanente make-up?

Permanente make-up of PMU is het inbrengen van pigmenten in de lederhuid. Dit gebeurt met een pen waarin een naald/hygiënemodule wordt geplaatst. Permanente make-up lijkt qua techniek op tatoeage, maar het doel is iets anders. Op een subtiele en heel natuurlijke wijze brengen we pigmenten in de bovenste huidlaag (lederhuid) aan.

Kan PMU bij iedereen toegepast worden?

Helaas is het niet mogelijk om bij iedereen PMU toe te passen. Daarom is het belangrijk om vooraf aan te geven of je bepaalde huidaandoeningen hebt. Dan kan kunnen wij jou vertellen of je wel of niet behandeld kunt worden.

 

Op de volgende plaatsen brengen wij geen PMU aan:

 • op plekken waar u het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan
 • op een litteken dat minder dan een jaar oud is
 • op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd
 • op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is
 • op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken, wijnvlekken of zwellingen.


Bent u diabetes?

Bij diabetes (suikerziekte), is PMU in sommige gevallen af te raden omwille van een minder goede wondheling. Hierdoor kunnen kleurverschillen in het pigment ontstaan en is het resultaat niet mooi. Niet alle patiënten hebben echter een slechte wondgenezing. Bij de meeste patiënten is het dus geen probleem mits zij zich houden aan de nazorg die voorgeschreven wordt.

Ik heb diabetes, mag ik behandeld worden?

Bij diabetes (suikerziekte), is PMU in sommige gevallen af te raden omwille van een minder goede wondheling. Hierdoor kunnen kleurverschillen in het pigment ontstaan en is het resultaat niet mooi. Niet alle patiënten hebben echter een slechte wondgenezing. Bij de meeste patiënten is het dus geen probleem mits zij zich houden aan de nazorg die voorgeschreven wordt.

Hoe lang duurt de behandeling?
De eerste behandeling duurt gemiddeld tussen de 2 – 3 uur. De behandeling bestaat uit:

 

 1. bespreken van de wensen en mogelijkheden,
 2. voortekenen
 3. kleurkeuze
 4. de behandeling zelf.
Is een nabehandeling noodzakelijk?
Voor een mooie resultaat is een nabehandeling te adviseren. Het pigment dat tijdens de eerste behandeling in de huid wordt gebracht verliest uiteindelijk 60 á 70% van zijn kleur. Daarom is het belangrijk dat je voor een tweede keer komt.

 

In sommige gevallen kan het zo zijn dat de huid het pigment niet goed opneemt en is een tweede behandeling ook nodig. In uitzonderlijke gevallen kan een derde behandeling nodig zijn.

Wat te doen na de PMU-behandeling?
Na behandeling krijg je informatie mee over de nazorg. Hierin staan adviezen over hoe je het beste jouw wenkbrauwen kunt verzorgen maar ook wat je vooral niet moet doen na de behandeling. Het is vooral belangrijk om de instructies die je meekrijgt na de behandeling zorgvuldig uit te voeren.
Ik ben zwanger of ik geef borstvoeding. Kan ik behandeld worden?
Neem geen tatoeage als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Niet alle risico’s rond het tatoeëren voor zwangere vrouwen zijn bekend. Mocht je bovendien als gevolg van de tatoeage een infectie oplopen, dan mag je bepaalde medicijnen ter bestrijding van de infectie niet gebruiken, vanwege het risico voor jouw (ongeboren) kind.
Ik heb botox, mag ik behandeld worden?

Je mag behandeld worden indien je de botox-behandeling 4 weken geleden hebt gehad. Wij adviseren om eerst PMU te nemen.

Wat moet ik vermijden na de behandeling?

• Vermijd de eerste 72 uur water op het behandelde gebied;
• Druppel geen wonddesinfectie (sterilon/betadine) op het behandelde gebied;
• Gebruik geen cosmetica op het behandelde gebied tijdens het genezingsproces;
• Vermijd contact met zwemwater (chloor), sauna, stoombad;
• Totdat het behandelde gebied is genezen mag je niet zonnebaden of zonnebanken;
• Nooit met de handen aan het behandelde gebied komen dus niet aan de schilfertjes/korstjes trekken. Wacht rustig af tot ze vanzelf eraf vallen;
• De wenkbrauwen mag je niet bijtekenen totdat de schilfertjes/korstjes eraf zijn. Laat het behandelde gebied zoveel mogelijk met rust.

Voor welke leeftijd is PMU geschikt?

Een permanente make-up behandeling is geschikt voor iedereen met een leeftijd vanaf 18 jaar. Hierbij is geen toestemming vereist van je ouders.

  Hoe permanente make-up te verzorgen?

  Na de permanente make-up behandeling ontvang je instructies voor de nazorg. Het is belangrijk dat je deze instructies goed opvolgt voor het beste resultaat.

  Permanente make-up en sporten, sauna en/of zonnebank.
  Zweet stoot pigment af. Daarom adviseren wij om de eerste week na de behandeling niet te sporten, niet naar de sauna of zonnebank te gaan. Deze instructies ontvang je bij het maken van een afspraak en na de behandeling.